Tospann sier: Nå har vi den hardaste ria Vi slit med å karre oss frem Mot lyset og adventstida D'e langt sør til Betlehem
Skriv Skriv her Skriv i megafonen

Forum > Religion og tro > Debatt

Davidos
Opprettet 11.11.2024 av Davidos, mann, 42 år, Østfold.
Merriam Webster - verdens mest pålitelige ordbok
Hei folkens!

Jeg er, og har alltid vært, opptatt av ord. Hvor kommer de fra, hva betyr dem, og hvem handler de om.

La oss utforske et sårt tema til å begynne med!

Søndags-tilbedelse. Hvor kommer den fra, hvem kommer den fra, og hva markerer den egentlig?

Når jeg snakker med kvinner her inne så spør jeg ofte hvordan de praktiserer sin tro, og mange sier de går i kirken på Søndag. Det er et tema som er tabu å diskutere med dem fordi at det er så normalisert å tilbe på Søndager her i disse dagers verden. Hvordan ble det slik? Kan det ha noe med keiser Konstantine's sammensmelting mellom hedensk tro og Jesu tro å gjøre? Han tok jo soldagen(Sunday) til seg som en kristen tradisjon, som han igjen brukte sin makt til å påtvinge de som holdt den 7'ende dagen som Herrens dag. Gud, vår Far i himmelen, hvilte jo på den 7'ende dagen, så hvorfor skal vi da lures til å tro at soldagen er Herrens dag?

Det 4'de bud lyder slik: "Husk på sabbatsdagen, så du holder den hellig. På 6 dager skal du arbeide og gjøre all din gjerning, men den 7'ende dagen ER sabbat for Herren din Gud. På den dagen skal du ikke gjøre noe arbeid: verken du, eller din sønn, eller din datter, din tjener, eller din tjenestepike, eller ditt småfe eller storfe, eller den fremmede som bor innenfor dine porter. For på 6 dager dannet HERREN himmelen og jorden, havet og alt som rører seg i det, og Han hvilte på den 7'ende dagen. Derfor velsignet HERREN sabbatsdag en og hellighet den. " KJV - andre Mosebok 20:8-11

Vår Far i himmelen er jo svært tydelig i sitt bud til oss her, og et menneskekan aldri forandre på denne forseglingen.

Nå kommer vi til ordboken i overskriften!

Hva står det om søndag, lørdag, og sabbat i den mest pålitelige ordbok i verden?

https://www.merriam-webster.com/dictionary/Sunday

https://www.merriam-webster.com/dictionary/Saturday

https://www.merriam-webster.com/dictionary/Sabbath

Dette virker å være verdt å merke seg folkens, og vi må spørre oss selv hva vår Far i himmelen mente med å velsigne og forhellige sabbaten for oss. Er det en vesentlig mening bak det hele? Eller tullet Han bare med oss for å forvirre oss? Er vår Far i himmelen kjent for å holde oss for narr?

Svar på innlegg

Fjellvandreren
#1. Postet 11.11.2024 av Fjellvandreren
Det var vanlig at kristne feiret søndagen lenge før Konstantin. De feiret at Jesus hadde stått opp den dagen. De som begynte med det må ha vært jøder, siden de fleste av de første kristne var det, og dermed ikke opptatt av den romerske betydningen av dagen. I alle fall ikke av den engelske.
Davidos
#2. Postet 11.11.2024 av Davidos
Det var også jøder som dømte Jesus til døden, og de har uansett ikke autoritet til å endre Gud's lov.

Eller mener du kanskje at mennesker har autoritet over Gud?

Jeg tror på Jesus, og Han sa: Lukas 16:16-17

16.The law and the prophets were until John: since that time the kingdom of God is preached, and every man presseth into it. 17. And it is easier for heaven and earth to pass, than one tittle of the law to fail.
Davidos
#3. Postet 11.11.2024 av Davidos
Forresten, herr fjellvandrer, så er historien lenge før romere og engelskmenn. Merriam-webster er historisk korrekt. Vi leser jo bibelen på både Norsk og Engelsk, og mange andre språk, men det gjør den likevel like aktuell nå som på profetenes tid.

Merriam Webster er et verktøy for å få forklart ord. Historien må man studere ved siden av dersom man skal forstå det fulle og hele bildet av meningen bak ordene.
Fjellvandreren
#4. Postet 11.11.2024 av Fjellvandreren
Du finner det altså naturlig å benytte deg av en engelsk ordbok for å begrunne ditt adventistsyn i stedet for all den teologiske litteratur som finnes fra de første kristne? Å bruke argumenter som at jødene drepte Jesus lukter det brunt av, og de kan du la være. Jesus var jøde, og det var også hans apostler og de fleste av de første kristne. Det er ikke så rart om de fant det naturlig å feire Jesu oppstandelsesdag. Tilfeldigvis feirer også derfor så godt som alle kristne i hele verden søndagen som hviledag. Vi kan vel konkludere med at du tar feil.
Davidos
#5. Postet 11.11.2024 av Davidos
Nei, ikke nødvendigvis, heller fascinerende. Fascinerende at ordbøker støtter det du kaller "adventist syn", men som i all hovedsak er et bibelsk faktum.

Teologisk litteratur, ok, men da er vel selve bibelen den aller beste kilden? Eller foretrekker du å lytte til andres tolkninger av den?

Det er ikke etargument at jøder drepte Jesus, det er et faktum. Selv Pontus Pilatus stilte spørsmål ved deres drapslyst. Har du ikke lest dette??

Ja, de var jøder, og begrepet "kristen" dukket ikke opp før 400+år e.kr. Og jo, det er veldig rart at de flyttet Gud's lovfestede forsegling av de 10 bud til en annen dag, det hadde de ikke autoriteten til. Og de kan aldri få det heller.. Selv ikke i dag.

Jeg tar ikke feil for at du er i menneskelig flertall, men det er større sannsynlighet for at alle dere andre tar feil.

Matteus 7:13-16
13Enter ye in at the strait gate: for wide is the gate, and broad is the way, that leadeth to destruction, and many there be which go in thereat: 14Because strait is the gate, and narrow is the way, which leadeth unto life, and few there be that find it. 15Beware of false prophets, which come to you in sheep's clothing, but inwardly they are ravening wolves.
compaq
#6. Postet 11.11.2024 av compaq
Kol 2:16: La derfor ingen dømme eder for mat eller drikke eller i spørsmål om høytid eller nymåne eller sabbat.

Kristne må utføre uselvisk arbeid på Guds hviledag, tro og lydighet.
Davidos
#7. Postet 11.11.2024 av Davidos
*sabbatENE, altså i flertall. Og alle disse er beskrevet i bibelen. Sabbaten som er beskrevet i de 10 bud ER den 7'ende dagen i uken, og vil alltid forbli stadfestet der av Gud. Uansett hvem og når kalenderen vår er forandret.

Når man sier "sabbat", i entall, da kan man selvsagt tolke dette som alt fra Søndag til Lørdag. Et klassisk argument som ikke holder vann når man undersøker grunntekst.
Davidos
#8. Postet 11.11.2024 av Davidos
Og skriftstedet du referer til omhandler selvsagt de som holder budene og forskriftene om hva man skal spise og "ikke drikke", samt sabbatene. Ergo: ikke la noen dømme deg for at du holder Gud's bud og forskrifter.
contraapionem
#9. Postet 14.11.2024 av contraapionem
Jeg vet ikke helt hvor jeg skal begynne. Minner om at søndag på mange språk ikke har noen forbindelse med solen lengre, men tvert imot kalles Herrens dag (dies Domini, hvorav f.eks. fransk dimanche). Jeg minner også om at samtlige ukedager er oppkalt etter guddommer - eller mer korrekt: planeter, i kraft av at babylonerne oppkalte planetene etter ulike guder. På gammelgresk har ukedagene navn etter gudene (selv om Helios er en patetisk guddom som bare farter over himmelen), mens det på nygresk er henholdsvis "savvato" (lørdag) og "kiriaki" (søndag, i betydningen "det som hører Herren til"). Standardargumentasjon i teologisk litteratur er at man har hovedgudstjeneste på søndager, fordi søndag er tre dager efter frelseren ble gravlagt (inklusiv regning, som vanlig i antikken). Det er også argumentet man finner i ordboken til det franske akademiet:

"Traditionnellement, et aujourd’hui encore dans la langue religieuse, premier jour de la semaine qui commémore la résurrection du Christ ; il comportait aussi la prescription du repos. Dans la langue courante, septième et dernier jour de la semaine.".

Dette er fra EKD:
"An einem Sonntag ist Jesus auferstanden. So steht es in der Bibel (Lk 24,1-8; Joh 20,1-16). Darum ist der Sonntag für Christinnen und Christen der Wochentag, um Gottesdienst zu feiern und Gott zu loben. In vielen Ländern, in denen Christinnen und Christen in der Mehrheit sind, ist der Sonntag ein freier Tag: ein Tag, an dem nicht gearbeitet wird."

Konstantin I hadde ikke så mye makt som adventister og andre liker å hevde, og i hvert fall ikke til å påvirke teologien i den grad enkelte sier. Han forsto fint lite av poenget med alle de omfattende diskusjon biskopene hadde og det har vært dem som argumenterer for at biskop Hosius av Corduba (moderne Spania) manipulerte ham. Biskopene ble ikke villig trampet på, noe som biskop av Ambrosius senere viste overfor Theodosios I (enhver som har lest noe som helst skrevet av Athanasius av Alexandria kan ikke være i tvil om dette..). Jeg ser mange adventister siterer det ene konsil etter det annet for å bekrefte sitt poeng, men som regel er det bare regionale synoder, noe som betyr at det alene hadde lokal makt. Den katolske kirkes bruk av Bibelen er således komplisert. Vi ser at enkelte synoder fordømmer å lese og bruke skriften, samtidig som det åpenbart samtidig pågikk oversettelser fra Vulgata til folkespråk med den lokale biskopens velsignelse; Luther var ikke den første som oversatte bibelen til tysk.

Det er første gang jeg har hørt at MW skal være den mest troverdige ordboken i verden. Et raskt søk viste at forskere foretrekker Oxford, og deri kan jeg være enig. Som en som selv har jobbet med ulike språk har MW for dårlig informasjon om spesifikke ord. Troverdige ordbøker ser som regel slik ut: https://lsj.gr/wiki/Main_Page. Jeg ser ingen kildehenvisninger i MW, som betyr at vi må ta for god fisk hva forfatter skriver. Dette er definisjonen av søndag i Oxford: " the day of the week after Saturday and before Monday, thought of as either the first or the last day of the week". Duden gir følgende: "siebter Tag der mit Montag beginnenden Woche (vgl. Dienstag)".
Davidos
#10. Postet 14.11.2024 av Davidos
@contraapionem

Og Lørdag betyr "vaskedag" på Norsk..

Oxford.. Ja, det er mange som foretrekker den, men da snakker vi mainstream akademia. Der kan du også lære om "kjønnteori" i disse dager.
Tospann sier: Nå har vi den hardaste ria Vi slit med å karre oss frem Mot lyset og adventstida D'e langt sør til Betlehem
Skriv Skriv her Skriv i megafonen
annonseRadio 3:16